Uhyre af Sara Gruen

| Bazar | 408 sider | Udgivet 3/6-2016 |
[Anmeldereksemplar]

4kron

Forlagets beskrivelse
Efter at have lavet offentlig skandale i de finere kredse i Philadelphia nytårsaften 1942, afskæres Maddie og Ellis Hyde finansielt af Ellis’ far, en tidligere oberst, som i forvejen skammer sig over, at hans søn ikke kan tjene i 2. verdenskrig pga. farveblindhed.

Til Maddies rædsel beslutter Ellis, at den eneste måde, han kan genvinde sin fars agtelse (og generøsitet) på, er at lykkes i en ekspedition magen til den, hans far forsøgte, som mislykkedes og offentligt skandaliserede ham: han vil jage det berømte Loch Ness-uhyre, og når han finder det, vil han genrejse faderens navn og dermed vinde sin fars gunst (og pengepung) tilbage.

Sammen med deres ven Hank, drager Maddie og Ellis til Skotland, mens krigen raser omkring dem. Efter en sønderrivende sejlads tværs over Atlanterhavet slår de sig ned på en lille lokal kro. Hver dag tager de to mænd ud for at finde uhyret.

Væk er butlerne og kaviaren, i stedet er der hårdt arbejde og madrationeringer – også for Maddie, som nu alene i et fremmed land må finde ud af, hvem hun er, og hvad hun vil med sit liv.

Efterhånden som de to mænds resultater udebliver, bliver de mere og mere frustrerede og mere og mere uvelkomne i den lille landsby ved søen. Maddie derimod vinder de lokales venskab til sin ægtemands store fortrydelse. Han synes, at det er under deres værdighed. Langsomt afdækkes Ellis’ sande jeg, og Maddie må finde sig i hans voksende frustration og galskab, som i sidste ende truer hende på livet.

Anmeldelse
Som I måske har læst i min anmeldelse af ”Vand til Elefanterne” så synes jeg at Sara Gruen er en fantastisk forfatter. Hvilket faktisk også har gjort at jeg ikke har turde læse andre af hendes bøger, af frygt for at det vil ødelægge mit glansbillede. Jeg har eksempelvis ”Abehuset” stående på hylden, men jeg tør ikke rigtig at gå i gang med den. Derfor har jeg også virkelig gået som katten om den varme grød, da jeg så at denne bog ville udkomme. Men, så fik jeg et anmelder eksemplar fra forlaget Bazar, og det er jeg virkelig glad for.

”Uhyre” er en skøn bog, med en meget levende karakterudvikling. Jeg blev flere gange rasende på flere af karaktererne, og følte dyb med Maddie, der i den grad ikke har det nemt i sin ægteskabelige situation.
Jeg synes at det var spændende at læse om hvordan 2. Verdenskrig kan påvirke mennesker så forskelligt, og at det især er afhængigt af deres pengepung og velstand. Jeg elsker titlens tvetydighed. For nok er de draget til Skotland, for at finde Lock-ness uhyret, men der lurer mange andre uhyre mellem linjerne.

Selvom Maddie udvikler sig fra at være en proforma kone, til en stærk kvinde, fik jeg flere gange indtrykket af at hun virkede som en biperson, fremfor en hovedperson. Til tider fandt jeg faktisk veninden Megs historie mere interessant.
En ting, der irriterede mig, var at der flere steder blev brugt skotske ord og betegnelser, i og med, jeg ikke kan skotsk, forstyrrede det min læsning. Da jeg rigtig gerne vil vide og forstå alt, også selvom det bare er et kælenavn eller en titel. Det undrede mig også at de amerikanske karakterer ikke studsede over det ind i mellem.
Slutningen af bogen virkede jappende, som om der var lidt for mange tråde, der skulle på plads, og Gruen var ved at løbe tør for tid. Det kunne godt have været gjort mere elegant.

Noget Sara Gruen skal have stor ros for, så er det hendes talent for at beskrive stemninger og omgivelser. Jeg sad flere gange med følelsen af tåge og fugt omkring mig, mens jeg læste bogen, også selvom jeg sad i 27 graders varme i et sommerhus i Gilleleje. Det var rart at kunne bruge noget af sin ferie på bare at slå hjernen fra, og nyde en god historie.

Bogen er anbefalelsesværdig, man skal dog være forberedt på små raserianfald og lidt knuder i maven, både af sorg og af lykke.

Du skal læse denne bog hvis…
Du kan lide realisme med et hint af mystik. Du kan lide Sara Gruens forfatterskab.
Ikke har nået imod endnu en bog, der foregår under 2. Verdenskrig.

0 tanker om “Uhyre af Sara Gruen

  1. Den lyder bare så interessant den bog, skal helt klart læses på er tidspunkt 🙂 og kunne være man også skulle give vand til elefanterne en chance 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen