Lydbøger og læsevanskeligheder

Det er blevet tirsdag, og tid til mit indlæg om lydbøger, og hvordan de kan hjælpe unge med læsevanskeligheder. Igår fortalte Chamberlains Bookcorner om sine egne udfordringer som ordblind, og anbefalede bøger.

Jeg hører selv en del lydbøger, det var noget jeg begyndte på da jeg skulle cykle meget, eller lave “kedeligt” stereotypt arbejde på min gamle arbejdsplads. Jeg elsker at få fortalt historier mens jeg støvsuger, cykler ud til min hest eller laver andet, der kan piftes op med en spændende historie.

læsevanskelighed2

De bøger jeg hører som lydbog, er ofte bøger, jeg vil have svært ved at komme igennem, og bare gør det lidt lettere ved at høre dem som lydbog. Da lydbøger er en helt fantastisk måde ar komme igennem nogle bøger. Selvfølgelig skal man lige vænne sig til det først. Jeg skal helst have noget at lave når jeg hører lydbøger, hvis jeg bare sidder derhjemme på sofaen eller i n bus, bliver jeg pludselig meget bevidst om hvor jeg kigger hen eller hvordan jeg har mine hænder. Derudover er der selvfølgelig også stor forskel på oplæserne, og nogle gange må man slutte fred med at de udtaler ord eller navne anderledes end du ville gøre det. Der er masser af steder hvor du kan få fat på lydbøger.

Derfor vil jeg her i indlægget skrive om nogle steder, som både gratis og ved betaling, som kan hjælpe unge med læsevanskeligheder og deres pårørende med at finde vejen ind i litteraturen.

Nota
Nota er en institution som hører under Kulturministeriet, og har til formål at give læse- og synshandicappede adgang til bøger og viden. De har et kæmpe bibliotek af lydbøger og e-bøger som er gratis tilgængelig for personer med læsehandicap og deres registrerede assistenter.

Alt fortalt
Som tidligere ansat i en studieboghandel er jeg nødt til at have Alt Fortalt med. Alt fortalt er en shop hvor man kan købe alt inden for lydbøger. Både som cd’er og download. Det fedeste er dog at man også kan købe studiebøger som lydbøger.

E-reolen
E-reolen er en hjemmeside og en app, der står for administrationen af folkebibliotekernes tilbud af e-bøger og lydbøger. Det er en gratis tjeneste, der desværre også nogle fejl og mangler ved denne tjeneste.

Mofibo/Storytel
Mofibo og Storytel er to apps, der ligner hinanden meget. De har begge med e-bøger og lydbøger at gøre, og har en abonnementsservice, der koster 129 kr. Jeg tror at det er mere et holdningsspørgsmål om man vælger den ene frem for den anden. De fungerer begge upåklageligt, og gør det nemt for dig at holde styr på hvilke bøger du har læst/lyttet og hvilke du er interesseret i at lytte.

21 måder at dø

Der er selvfølgelig nogle bøger jeg har været gladere for end andre. Nogle har jeg direkte slukket for og startet en ny, og andre har jeg higet efter at høre færdig.
Her kommer nogle af de bøger jeg har været særligt glad for at høre på lydbog.

21 måder at dø af Sara Engell
Oplæseren er fantastisk, og lever sig ind i persongalleriet. Hun har en behagelig stemme, samt hun synger de linjer fra sange, der bliver brugt i historien, hvilket jeg synes giver bogen lige det ekstra, når nu hovedpersonen er så passioneret om musikken.

Half bad / Half Wild af Sally Green
Begge bøger har jeg hørt på dansk, og jeg er ærgerlig over at den sidste ikke er blevet lavet som lydbog endnu (så vidt jeg ved). Endnu en fantastisk oplæser, der laver sin stemme en lille smule om, alt efter hvilken karakter der taler. Dog uden at det bliver for børneteater-agtigt. Og så er historien jo også bare helt eminent.

Den første af Justin Cronin
Dette er en kæmpe lang og tyk bog, som simpelthen var et alt for stort og uoverskueligt projekt for mig at gå igang med, selvom jeg virkelig gerne ville læse den. Jeg vidste at jeg ville køre død i siderne, derfor valgte jeg at sætte gang i lydbogen på 45(!!) timer. Oplæseren skulle jeg lige vænne mig til i starten, men når man har 45 timer at tilbringe sammen, så kommer det af sig selv. Det er en udfordrene bog at være oplæser på, da der bliver vekslet mellem mails, breve, almindelig tekst og dagbøger. Jeg synes at oplæseren klarede det så flot med den opgave.

Udvælgelsen og Eliten af Kira Cass
Denne serie valgte jeg at høre på lydbog, fordi de første tre bøger allerede var udkommet, og jeg vidste at jeg var nødt til at læse dem alle tre. Det var i en meget travl periode på mit arbejde, så jeg havde også bare brug for noget let og afslappende lytning. Igen har vi fat i en oplæser, der bare kan det. Hun laver også sin stemme en lille smule om i forhold til karakterne. Det er helt nede i de små detaljer og betoningen af ordene. Oplæseren skifter tempo alt efter hvordan stemningen er i historien, så man bliver bare revet med.

Tak fordi I læste med, jeg glæder mig til at læse hvad Irene fra Boghunden finder på til i morgen

0 tanker om “Lydbøger og læsevanskeligheder

 1. Jeg synes også, 21 måder at dø var rigtig god som lydbog.

  Og hold da op, her dræbte du lige min lyst til selv at læse Den første haha! Har den stående som engelsk papirbog. Men 45 timer?! Pyh… Jeg tror, jeg følger dit råd, og sætter den over som lydbog haha 😛

  1. Ja ikke? Virkelig behagelig og fed stemme. 🙂

   Haha, jeg beklager, jeg har overvejet flere gange at gå igang med den som papirsbog, men den er jo kæmpestor på dansk, og jeg slæber mine bøger med, det er lige til en rygskade, når man skal gå og slæbe på den så længe. 😛

   Så jeg tjekkede lige om den ikke tilfældigvis skulle være der som lydbog, og det var den sørme. 🙂

 2. Sikke et dejligt indlæg, du fik skrevet Sofie! Jeg er selv stor fan af Mofibo, og er ved at høre “Sværd af glas” (Rød Dronning #2) af Victoria Aveyard læst op på dansk, og oplæseren er SÅ god 😀

 3. Det er sjovt så forskelligt det kan være. Jeg har endnu til gode at høre Marie Tourell Sønderberg, så vidt jeg ved. Jeg kigger ikke så meget på hvad oplæserne hedder. Jeg er ikke så god til at huske navnene, medmindre det er forfatteren selv der læser op. Som det eksempelvis er i Den store Djævlekrig og i flere af Josefine Ottesens bøger. 🙂

  Tak skal du have. Jeg synes også selv at det er et monster vigtigt emne at få sat noget fokus på.

 4. Skønt indlæg, søde Sofie! Jeg er selv herre dårlig til lydbøger og har faktisk kun lyttet til et par stykker, men jeg synes virkelig, at det er en fantastisk måde at få læst bøger på! <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen