Kære Evan Hansen af Val Emmich

| Carlsen | 376 sider | Udgivet 10/1-2019 |

Forlaget skriver
Kære Evan Hansen
I dag bliver en fantastisk dag, fordi –

Evan har altid følt sig alene, men da et brev havner i de forkerte hænder, bliver han trukket ind i en fremmed families tragedie. Nu får han muligheden for ikke længere at føle sig udenfor. Pludselig har den angstramte Evan et nyt formål. Og et website. Han er selvsikker, og han går viralt. Alle dage er fantastiske. Indtil alt er i fare for at falde sammen omkring ham, og han bliver konfronteret med sin værste fjende: sig selv.

En hvid løgn fører til store sandheder i denne varme og hjerteskærende fortælling, fyldt med sorg og autenticitet, om kampen for at høre til i en tid med hurtige forbindelser og dyb isolation.

Romanen er baseret på hit-musicalen DEAR EVAN HANSEN fra Broadway, og er blevet til i et tæt samarbejde mellem skaberne af musicalen og forfatteren Val Emmich.

Anmeldelse
Hvor er det vigtigt! Denne bog, denne musical, er kamp vigtig at få frem derude. Til alle dem, der går i sin hverdag og føler sig forkert, angst, anderledes og ikke forstået. Den beskriver Evans indre akavethed og dialog helt eminent. Vi har alle prøvet at stå i en situation, hvor vi overvejer hvad vi skal sige, men så beslutter sig for at nu er der gået for lang tid til at man kan sige det. Sådan nogle krumspring gør Evans hjerne hele tiden. Han overvejer alle mulige udfald af sine handlinger. Eller rettere de værst mulige udfald af sine handlinger.
Evans karakter er så fin og skrøbelig at jeg næsten kom til at holde forsigtigt om bogen mens jeg læste, for at han ikke skulle føle sig omklamret af mig.

Indimellem fandt jeg handlingen stillestående. Slutningen af den midterste del gik skisme langsomt, og der var færre og færre sider til at få udredt det rod Evan havde viklet sig ind i. Jeg blev mere og mere bekymret for, om det bare ville slutte af med et magisk quick-fix (Det gør den ikke). Det forstyrrede desværre min læsning lidt, så jeg kan ikke huske så meget af hvad, der sker i den sidste halvdel af midterstykket.

Karakterarbejdet i denne bog er ret fedt. Det er ikke fordi man får enormt meget at vide om hver enkelt karakter og har styr på deres udseende og alt det der. Men du er stadig ikke i tvivl om hvilken type person og handlingsmønster de forskellige karakterer har. Det bliver vist i meget simple handlinger eller enkelte replikker og det er knivskarpt. Det er SÅ godt gået, her føler jeg også at oversætteren burde få en kæmpe credit.

Jeg har flere gange undervejs i min læsning fundet nogle af sangene fra musicalen. Det er ret sjovt at opleve nogle af de scener man har læst med musik og lyrik. Viden om at bogen oprindelige er en musical, fik mig flere gange til at tænke over, hvordan den og den scene i bogen, mon var lavet på de skrå brædder. Det bidrog til en anderledes oplevelse og forståelse af bogens stærkere scener.

Du skal læse denne bog hvis…
Generelt kan lide YA/ungdomsbøger.
Gerne vil læse og forstå mere om angst i et skønlitterært format.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen