Livskæntring af Jane Bodholt Svendsen

| Linje H | 224 sider | Udgivet 11/2-2014 |

2kron

E-mailen der ændrede livet
Jane Bodholt Svendsen er på ferie i Mexico med sin yngste søn og sin mand, hvor hun så får en mail om at hendes ældste søn, Kristoffer, har været ude og sejle med efterskolen på dragebåd, som er kentret, og de kender endnu ikke til hans tilstand.
To dage efter befinder hun sig på akut afdeling på rigshospitalet, og ser på sin bevidstløse søn.
Tre år senere udgiver hun bogen Livskæntring.

Man følger i bogen, Jane Bodholt Svendsens tanker og bekymringer omkring hendes søn og resten af familie.
Du får som læser adgang til hendes tanker og beslutning om at hendes fokus nu, kun går til Kristoffer, at hun ikke længere har tid og overskud til sin yngste søn, Johannes, eller hendes mand Niels. Samt konsekvenserne heraf, der bl.a. ender ud i en skilsmisse og en forsømt søn, der nægter at sige ord der relaterer til Kristoffers tilstand, såsom ordet wheelchair i engelskundervisingen.
Som læser af ”livskæntring”, får du hele hændelsen ind under huden, du mærker næsten på egen krop, hvordan der er at befinde sig så abstrakt og uvirkelig situation. Det gik flere gange op for mig under læsningen, at det, der stod her sort på hvidt, var sket i virkeligheden, og var for en gangs skyld ikke opdigtet, og en del af et andet menneskets fantasi.
Denne oplevelse rørte mig dybt, det må være forfærdeligt at gå og se tiden an uden at vide, hvad der kommer ud af det.

Sur på Jane Bodholt Svendsen
Mens jeg læste bogen, oplevede jeg desværre flere gange, at jeg blev sur og irriteret på Jane Bodholt Svendsens opførsel over for andre og over for sine sønner. Man får indtrykket af at hendes yngste søn, Johannes, bliver skubbet fuldstændig ud af billedet, og at hun til hver en tid ville tage Kristoffers parti, da han led et traume.
Dette ødelagde noget af læseoplevelsen for mig, da jeg brugte mange tanker på at være irriteret over hendes handlinger, hendes måde at tale til personalet og sin nu eksmand. Vi kan selvfølgelig ikke gøre for at vi handler som vi gør i så ekstreme situationer, hvilket jeg også huskede mig selv på flere gange.

Selvudgivelsen
Jane Bodholt Svendsen er selvudgiver af bogen, og har fået hjælp fra Mette De Fine Licht, fra forlaget Linje H, som også står bag ”Viljepigen”, hvor hun fortæller om sin kamp mod kræft.
Jane Bodholt Svendsen, har selv skrevet udkast til kapitler, hvorefter Mette De Fine Licht har læst korrektur og hjulpet hende på vej sprogmæssigt.
Man kan godt læse at bogen ikke er skrevet af en professionel, der er flere steder, hvor det samme ord går igen i perioder, og hvor der tit bliver brugt meget maleriske beskrivelser, der ikke helt fungerer.
Bogen har dog et meget let og tilgængeligt sprog, hvor siderne nærmest vender sig selv og ikke sætter de store krav til sine læsere.

En lille bonus
På handelsfagskolen, hvor noget af min boghandleruddannelse foregår, havde vi besøg af Jane Bodholt Svendsen, der fortalt om alt arbejdet bag bogen, sagen med rektor af efterskolen og selvfølgelig også om Kristoffers liv efterfølgende. At han nu gik i gymnasiet, hvor han scorede flotte karaktere, men at hans hjerne arbejdede langsomt, især når det skulle koordineres med hans bevægelser. Hun fortalte om, at han eksempelvis skulle hjælpe med at flytte nogle bjælker i deres have, hvor de blev enige om at tage to ad gangen. Dette var en større udfordring for ham, da han skulle tilpasse sig et andet menneskes bevægelser, samtidig med at han skulle løfte to bjælker og gå hen til et bestemt sted.
Det er utroligt som livet kan ændres på et øjeblik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen