Monster af Patrick Ness

| Gyldendal | 214 sider | Udgivet 11/3-2015 |

5kron

Forlaget skriver
“Monster” er en smuk fantasyroman om den 13-årige Connor, der har været plaget af mareridt siden hans mor blev blev syg. Da et monster dukker op udenfor hans vindue er han ikke bange, da det ikke kan måle sig med uhyret fra hans mareridt. Monsteret fortæller Connor tre korte historier, men det kræver også et Connor fortæller det sin egen historie til gengæld.

“Monster” er en meget anderledes roman om sorg, følelser og dødens skræmmende skygge. Romanen er skrevet af Patrick Ness og illustreret af Jim Kay efter idé af forfatteren Siobhan Dowd, der døde af kræft før hun nåede at skrive historien selv.

Anmeldelse
Da jeg første gang hørte om denne bog, var jeg helt sikker på, at det var en jeg skulle læse, og det var bare med at få fat på den. Nu er den læst, og nøj hvor blev jeg bare ikke skuffet. Det er en bog som har alt, hvad den skal have og mere til.
Den tager utroligt tunge emner op, men formår alligevel at udfolde og afslutte en historie, så man som læser sidder tilbage uden følelsen af, at der manglede noget på trods af de få sider.
Ordene og illustrationerne tager blidt én i hånden og følger læseren igennem historien side for side.
Man kommer til at holde af monsteret og dens symbolik på trods af dets meget truende adfærd; man bliver forundret over Connors tilgang til livet, men opnår også en forståelse af hans handlinger; til sidst bliver man møgirriteret over de voksnes håndtering af situationen i forhold til Connor, og jeg er faktisk stadig sur på dem.

Illustrationerne er så flotte og så dystre. Billeder man kan blive ved med at kigge på og stadig opdage nye ting. De er alle lavet i gråtoner og skaber så dybe kontraster og så flotte symbolikker, at det næsten tager lige så lang tid at kigge på billederne, som det tager at læse selve teksten.
Teksten og billederne komplimenterer hinanden, så det hele går op i en højere enhed, det er stensikkert at teksten ikke ville fungere lige så godt uden billederne, og omvendt.

Denne bog har et meget dybt psykologisk niveau, og selvom man måske har regnet handlingen ud fra starten, rumsterer den stadig rundt i ens baghoved efter man har læst den færdigt. Flere og flere detaljer og analyser kommer op til overfladen. Jeg har fået flere små AHA-oplevelser efter jeg har læst bogen færdig. Den er utrolig simpel og alligevel kompleks i sin helhed.

Dette er en bog jeg vil anbefale både voksne og unge at læse, især hvis man har med børn med sygdom i familien at gøre.
Bogen er skrevet ud fra en idé af Siobhan Dowd, der desværre blev taget af kræften inden hun fik færdiggjort bogen. Patrick Ness, der har erfaring med at skrive bøger om død og dystopi, har samlet historien op og skrevet den, som han synes Siobhan ville kunne lide den.

monster2

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen